Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag förlorade allt. Jag hade inte hamnat i den sitsen om jag hade fått hjälp när jag bad om det, säger Karin, som egentligen heter något annat. Foto: SVT

Karin levde med våldsam man i flera år: ”Nu dör jag”

Uppdaterad
Publicerad

Manipulation, misshandel och lögner. Karin var gift med en våldsam man i flera år som isolerade henne från omvärlden. I dag bor hon i Uppsala län och försöker läka sina sår efter förhållandet.  

Karin, som egentligen heter något annat, levde tillsammans med sin exman i över 20 år och har barn tillsammans med honom. Till en början var våldet psykiskt – i form av kränkande kommentarer och svartsjuka, men sedan växlade det över till allt mer fysiskt våld och misshandel.

– Det eskalerade ganska långsamt i början, men när man redan är inne i en flerårig relation och det börjar falla samman så håller man kvar. När det väl har blivit vardag, då är det försent, säger Karin.

”Han hotade med att ta allt ifrån mig”

När Karin till slut bestämde sig för att lämna sin exman blev det värre. Han hotade med att ta ifrån henne jobbet, vännerna och familjen, vilket han enligt Karin också lyckades med.

– Jag förlorade allt. Jag hade inte hamnat i den sitsen om jag hade fått hjälp när jag bad om det, säger hon.

Han åtalades för bland annat grov kvinnofridskränkning men frikändes på den punkten, han dömdes för olaga hot och ringa misshandel, och påföljden blev skyddstillsyn.

Hör Karin, som egentligen heter något annat, berätta mer i klippet ovan.

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer