Nordiska mästerskapen i motorsågning 2017. Här tävlar Ann Elisabeth Jacobsen (till höger) i disciplinen fällning. Foto: TT Nyhetsbyrån/arkiv/privat

Enköpingsbo tävlar i motorsågning

Uppdaterad
Publicerad

Ann Elisabeth Jacobsen från Enköping befinner sig norska Lillehammer för att tävla i Nordiska mästerskapen som pågår i helgen.

I vanliga fall håller Ann Elisabeth Jacobsen till i skogen där hon jobbar med trädfällning. Nu har hon tillsammans med sina lagkamrater tagit sig till Lillehammer för att tävla NM i loggning eller motorsågning.

– Jag har precis börjat och det här är min första tävling. Jag jobbar med träd och trädfällning och jag har synts en del på Instagram. Jag blev kontaktad av Husqvarna då jag har bra kontakt med dem – de tyckte att jag skulle vara med i tävlingen och jag tyckte att det lät kul, säger hon.

Sju från svenska landslaget

Det är sju personer från det svenska laget som är med och tävlar. Man tävlar både i lag och individuellt. Loggning är mycket vanligare i Norge än i Sverige.

– Det är många tävlingar genom hela året i Norge och vissa bara fokuserar på att tävla och jobbar inte i skogen som jag gör, säger Ann Elisabeth Jacobsen.

Tävlingarna går på tid och där bedöms man på precision och säkerhet. Man tävlar i fem olika grenar som att fälla en stam, träffa en pinne och att stubben ska se ut på ett specifikt sätt.

Siktar på VM

För Ann Elisabeth Jacobsen är Nordiska mästerskapen ett delmål – men det stora målet är VM som också kommer att äga rum i Lillehammer. Hon har aldrig tidigare tävlat men var på ett träningsläger i maj.

– Jag tycker det är jättekul att vara här. Idag har vi tävling i fällning – det är som att fälla ett träd men inte ett riktigt träd. Det är bara synd att det är så få tjejer!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.