Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Linnea Apelman ska undersöka om en träning av barns luktsinne kan göra den mindre kräsna och mer nyfikna på mat som ratas. Foto: SVT

Hon vill knäcka nöten med barn som petar i maten

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till att våga prova fler smaker för barn som bara petar i maten kan gå via en lustfylld träning av luktsinnet. Den tesen ska forskare vid Uppsala universitet pröva i ett forskningsprojekt.

Den nya forskningen som Linnea Apelman och hennes kollega bedriver vid Biomedicinskt centrum i Uppsala handlar om att undersöka hur träning av barns luktsinne påverkar viljan att smaka olika livsmedel.

En studie, som Linnea Apelman hänvisar till, visade av att hälften av 1 000 tillfrågade föräldrar till barn i förskoleåldern tyckte att barnen var kräsna med maten. Och förhoppningen nu är att lustfylld träning av lustsinnet ska sänka tröskeln för barn att våga smaka.

Lustfylld träning

– De flesta barn har en period mellan 2 och 8 år då de är skeptiska till mycket. Och det är ju bra i många fall. Men vill undersöka barn i 10-årsåldern och försöka att hjälpa fler att våga närma sig nya smakupplevelser, säger Linnea Apelman.

Tanken är att lustfylld träning av luktsinnet ska avdramatisera matsituationen.

– Förhoppningen är att väcka nyfikenhet på lukter och att det leder till smakvilja.

Klippet: Luktforskning på barn – så går den till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Linnea Apelman genomför ett lukttest tillsammans med SVT:s reporter Amanda Alvarsson. Kolla klippet hur det gick. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.