Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niina Sallméns dotter Edit äter få saker. Bland det hon äter finns tortillabröd, chicken nuggets och vissa sorters choklad. Hör Niina berätta om svårigheterna i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Uppsalamamman om dotterns ätsvårigheter: ”Äter bara tre saker”

Uppdaterad
Publicerad

Matlaget kallas den enda grupp i Sverige som specialiserar sig på barn med ätsvårigheter. Till verksamheten på Akademiska barnsjuhuset i Uppsala vill familjer från hela landet komma för att få sitt barn att äta mer än tortillabröd och kex – men trots protester läggs nu mottagningen ner.  

– Det är jättetråkigt att man drar ner på en fungerande verksamhet, säger Niina Sallmén, som är mamma till en dotter med ätovilja.

Sedan Niina Sallméns dotter Edit, 5, var bebis har hon haft svårt med maten. Förutom choklad, mjölk och glass äter Edit bara pommes frites, chicken nuggets och tortillabröd. Nu har hon fått en remiss till Matlaget.

– Vi har hört att många har blivit hjälpta av Matlaget så vi vi vill gärna komma dit. Det hade betytt jättemycket, säger Niina Sallmén.

”Tur att vi bor här”

Att Matlaget nu krymper på grund av besparingar gör Niina Sallmén orolig.

– Vi har tur att vi bor i Uppsala län. Då ska det kanske gå att komma dit i någon form. Men jag känner ändå en oro för att vi inte kommer att få den hjälpen.

Hör mamman Niina Sallmén berätta mer i klippet.

Matlagets tips: Så får du barnen att vilja äta

  1. Ta det lugnt. Stressa, truga eller tvinga inte utan låt barnen testa i sin takt.
  2. Gör måltiden till en positiv upplevelse, och visa att även du som förälder är nyfiken på det ätbara.
  3. Rikta positiv uppmärksamhet mot det ätbara och närma dig maten stegvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.