Hörselskadorna ökar i alla åldersgrupper. Foto: TT/AP/Markus Schreiber

Allt fler har nedsatt hörsel – ökar i alla åldrar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som lider av dålig hörsel ökar – i alla åldrar. Det beror framför allt på att det inte längre är lika skamligt att erkänna att man hör dåligt.
– Testa hörseln i god tid, säger Lena Thoren på Hörselskadades Riksförbund (HRF).

På lördag infaller den så kallade Hörseldagen för att uppmärksamma de utbredda problemen med hörselnedsättningar. Hörselskadades riksförbund tar tillfället i akt och uppmanar folk att man ska testa sin hörsel.

– Det är väldigt viktigt att man testar sin hörsel i god tid. Det blir allvarliga konsekvenser om man går länge och hör dåligt. Man börjar isolera sig från familj och vänner till exempel, säger Lena Thorén, ordförande för HRF i Uppsala.

Över en och en halv miljon svenskar har så nedsatt hörsel så de har svårt att höra i samtal. De kan finnas många anledningar bakom hörselnedsättningar. Trumhinnan kan vara skadad, men det kan också handla om funktionsnedsättning i innerörat.

Det är viktigt att inte gå för länge med en hörselnedsättning.

Forskning ska minska antalet med nedsatt hörsel

I Uppsala pågår en avancerad forskningsstudie om innerörats sjukdomar och resultatet kan snart komma att tillämpas på utvalda patienter. Studien ska motverka att cancerpatienter får nedsatt hörsel, något som är en bieffekt av cellgiftsbehandling.

– Det är en klinisk studie som vi ska påbörja nästa år. Det är tänkt att det här läkemedlet ska skydda örat under en cellgiftsbehandling och därmed få bort risken för nedsatt hörsel, säger Göran Laurell, överläkare på Akademiska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer