I vintras hotades 2.000 studentrumatt förvandlas till vanliga hyresbostäder. Foto: SVT

Hotade studentbostäder blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Att omvandla 2.000 studentrum i Flogsta till mindre hyreslägenheter blir inte av. Fastighetsbolaget Heimstaden drar nu tillbaka det kritiserade förslaget.

Efter sabotage i gemensamma utrymmen och vandalisering hotade fastighetsägaren Heimstaden i början av året, att göra om 2.000 studentbostäder i Flogsta till vanliga bostäder. Ett förslag som möttes av en rad protester.

– Studenter kan inte dras över en och samma kam. Alla studenter beter sig inte så, säger Ann-Catrin Wells, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Fortsätter hyra ut

Efter påtryckningar från kåren, universitetet och kommunen har nu fastighetsbolaget Heimstaden ändrat sig. Studentbostäderna bör vara tillgängliga till studenter först och främst.

– Så länge det finns ett behov och en efterfrågan på studentlägenheter så är det naturliga att fortsätta hyra ut till studenter. Det är först dagen då bristen på studentbostäder är bortbyggd som vi kan ändra, om det skulle finnas ett behov av vanliga mindre lägenheter, säger Patrik Hall.

Studenten Lucy Howson tycker idén med studentbostäder är bra. Foto: SVT

Han tycker att dialogen mellan fastighetsbolaget, kåren och universitetet har varit god under våren.

”Vi blev förvånade”

– Vi har haft en bra inledande diskussion genom att ha en ömsesidig förståelse för varandra vad det kostar att driva ett studentboende. Och vi har fått en bättre förståelse för vad det är studenterna efterfrågar, säger Patrik Hall.

Uppsala studentkår tycker inte att dialogen varit lika positiv.

– Vi blev inte informerade om att det här beslutet tagits, vilket vi blev lite förvånade över, säger Ann-Catrin Wells.

Studenten Alexander Höjerback. Foto: SVT

Studenterna tycker studentbostäderna behövs, på grund av att det är svårt att kunna få annan bostad i Uppsala.

– Det är jättebra, men jag tycker de borde göra något åt dom. De borde renoveras och fräschas upp lite, säger Alexander Höjerback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.