Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rätt att 16-åringen dömdes trots att han inte höll i vapnet”, hör åklagare Erik Grönvall om hovrättens dom gällande mordet på Ismail Abdos mamma. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Hovrätten fastställer: Två döms för mord på Ismail Abdos mamma

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer domen efter att Ismail Abdos mamma sköts till döds i september i fjol. En 20-åring och en 16-åring döms för mordet.

– Jag tycker att det är helt rätt att 16-åringen döms trots att han inte sköt de dödande skotten, säger åklagare Erik Grönvall.

Hovrätten fastställer livstidsdomen för mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma i Brillinge utanför Uppsala i september 2023. Kvinnan, som var i 60-årsåldern, hittades död i sitt kök i sin villa där hon blev skjuten till döds.

Två personer döms för mordet, en 20-åring och en 16-åring. 20-åringen döms till livstids fängelse och utvisning, medan 16-åringen döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Våldsvåg i Uppsala

Båda männen förnekar att de befann sig på gärningsplatsen, men hovrätten bedömer att 20-åringens beskrivning av händelsen saknar trovärdighet och att 16-åringen försökt förminska sin roll.

Åklagaren: ”Rätt att 16-åringen dömdes”

Enligt åklagare Erik Grönvall var det inte självklart att 16-åringen skulle dömas för mord då han inte var kopplad till mordvapnet.

20-åringen pekas ut som skytten när det gäller de dödande skotten. 16-åringen ska däremot ha burit ett annat vapen och varit delaktig i utförandet.

– Jag tycker att det är helt rätt av tingsrätten och hovrätten att komma fram till det att även 16-åring skulle dömas för mord. Han har varit så pass involverad i planeringen av mordet och när det sker, säger Erik Grönvall.

16-åringens försvarsadvokat, Josefine Rasmusson, säger att hennes klient är besviken på hovrättens fastställande av morddomen.

– Han menar att han inte kan betraktas som gärningsman och inte agerat tillsammans och i samförstånd med den andra tilltalade. Hovrätten har precis som tingsrätten konstaterat att min klient inte avfyrade de dödande skotten, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma ha gått till. Foto: Polisen

Fler döms för grova brott

Ytterligare tre personer döms i fallet. En 29-årig man dömdes till fängelse i sju år och fem månader för medhjälp till mord. Hovrätten ändrar där straffet till sju år och fyra månader.

Därutöver döms en 23-årig kvinna till fängelse i två år och två månader för grovt vapenbrott. Och en 22-årig man dömdes till fängelse i ett år för stämpling till grovt vapenbrott. I dessa två fall fastställer hovrätten den tidigare domen.

Mordet på kvinnan har beskrivits som en central del för det eskalerande våldet i Foxtrotkonflikten under hösten 2023. Strax därefter genomfördes flera skjutningar och sprängningar i olika delar av landet, som enligt polis och åklagare har koppling till konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet