Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ganska väntat”. Hör utdrag ur domen, och vad SVT:s krimreporter Sofia Yohannes anser om domen. Foto: TT/SVT

20-åring döms till livstid för mordet på Ismail Abdos mamma

Uppdaterad
Publicerad

Ett skott som dödade kvinnan i 60-årsåldern – ett skott som eldade på en redan blodig hämndkonflikt i gängmiljön. I dag kom domen i det uppmärksammade mordet på Ismail Abdos mamma. En 20-åring och en 16-åring döms för mord.

För sju månader sedan hittades kvinnan i 60-årsåldern död i sin villa i Uppsalastadsdelen Brillinge. I dag föll domen mot de fem personer som misstänkts för inblandning i mordet, varav två – en 20-årig man från Stockholm och en nu 16-årig pojke från Borås – anses ha utfört själva dödsskjutningen.

20-åringen, som bedöms av tingsrätten vara den som avlossade det dödande skottet, döms för mord till livstids fängelse och utvisning. 16-åringen döms till fyra års sluten ungdomsvård. Också han för mord.

Våldsvåg i Uppsala

Erik Grönvall, åklagare i målet, hade yrkat på sex års fängelse för 16-åringen.

– Jag hade yrkat på sex år, men jag är inte förvånad att tingsrätten dömer på det här viset, säger Erik Grönvall.

Ytterligare tre personer döms

Dessutom döms en 29-årig man till fängelse i sju år och fem månader för medhjälp till mord för att han bokat boende åt 16-åringen och 20-åringen. 29-åringen ska också ha gjort ekonomiska överföringar till 20-åringen i samband med mordet.

En 23-årig kvinna döms till fängelse i två år och två månader för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol före mordet.

En 22-årig man döms till fängelse i ett år för stämpling till grovt vapenbrott för att han erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet