Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Gängledarens mamma sköts genom öppet fönster – nu startar rättegången mot de misstänkta. Foto: Ur polisens förundersökning

Familjen flydde efter mordet på ”Jordgubbens” mamma i Brillinge

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett öppet villafönster sköts den 58-åriga kvinnan till döds. Kort senare flydde resten av familjen landet med sina små barn – och lever fortfarande i oro för nya attentat.

Under stort säkerhetspådrag i och omkring Attunda tingsrätt inleds idag rättegången om mordet på gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdos mamma i Uppsala-stadsdelen Brillinge i september förra året.

De misstänkta mördarna, en 15-årig kille och en 20-årig man, ska enligt utredningen har kört till Brillinge på en elmoped för att sedan skjuta kvinnan genom ett öppet fönster in till villan. De greps dagen efter på ett hotell i Uppsala efter ett anonymt tips.

Våldsvåg i Uppsala

Familjen på flykt utomlands

Mordet tvingade familjen – med flera små barn – på flykt utomlands. Oron för nya dåd är fortfarande hög.

– Med tanke på bakgrunden och vad åklagaren menar är motivet finns det alltjämt en oro hos familjen, säger Kronje Samuelsson, målsägarbiträde till familjen.

– Det har påverkat dem och kommer nog göra det för all framtid.

Hur familjen lever idag vill inte Kronje Samuelsson kommentera.

– Jag vet inte var de befinner sig.

Fanns på ”dödslista”

En månad före mordet blev den så kallade ”dödslistan” offentlig genom ett åtal i Stockholm. Listan över fienden och anhöriga till dessa hittades i en gängkriminells telefon och där stod familjens adress med.

– Man har vetat om konflikten men hur man har bedömt hotbilder utifrån den vill jag inte gå in på, säger Kronje Samuelsson.

Polisen ser den mördade kvinnan som ett oskyldigt offer i den blodiga våldsvågen.

– Vi har kontrollerat hennes ekonomi och telefoner samt gjort husrannsakan där vi inte hittat något illegalt. Det finns ingenting som tyder på att hon haft med sonens verksamhet att göra, säger åklagare Erik Grönvall.

SVT har genom Kronje Samuelsson försökt få kontakt med kvinnans familj, men de vill inte ställa upp på intervju.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet