Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dansar den misstänkte med pistol – och testar den. Foto: Ur polisens förundersökning

Här dansar den misstänkte med ljuddämpad pistol – timmar före mordet

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Ismail Abdos mamma har beskrivits som en krigsförklaring inom Foxtrot-nätverket – och blev gnistan som tände höstens blodiga våldsvåg.

Före och efter dådet i Brillinge ska de misstänkta ha haft kontakt med två nu mördade gängmedlemmar.

Vid 20.30-tiden på onsdagskvällen i början av september avlossas skott in genom ett villafönster i Brillinge i Uppsala. En kvinna – mamma till gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo – träffas och dör.

Två dagar tidigare ska den misstänkte 20-åringens tåg ha rullat in i Uppsala, enligt polisen. Han ska därefter ha checkat in på ett hotell i centrum och dagen efter fått en moped och flera vapen överlämnade till sig – som han i filmer poserar med.

Våldsvåg i Uppsala

Mopeden ska dock ha krånglat och 20-åringen får, enligt polisen, över telefon hjälp av en person man menar är Rawa Majids allierade som mördades i Sarajevo drygt en månad senare.

”La den i hjärtat”

På onsdagskvällen ska en 15-åring, även han misstänkt i fallet, ha anlänt till Uppsala, där han utanför hotellet ska ha mött upp 20-åringen. En timme senare kör en moped mot Gränbyområdet och kort därefter ser boende i Brillinge två okända män vid kvinnans villa och hör en smäll.

I en gruppchatt, som polisen påstår att de misstänkta är med i, skrivs det ”La den i hjärtat” och ”Man yapp (mördade, reds. anm.) mamman bror”.

Senare på kvällen ska 20-åringen ha chattat med en person som polisen misstänker är Mustafa ”Benzema” Aljiburi, som sköts till döds i Irak i januari i år.

Polisen slår till

Vid 10-tiden dagen efter dödsskjutningen i Brillinge slår polisen till mot hotellrummet i centrum och griper 20-årigen och 15-åringen. Den 15 februari åtalades de båda misstänkta för mord.

Man tar även två vapen, varav det ena med ljuddämpare, i beslag.

– Vi fick ett anonymt tips dagarna innan om att en person fått uppdrag att göra ett våldsdåd i Uppsala. Det var knapphändiga uppgifter och tyvärr räckte det inte för att förhindra mordet, men det hjälpte oss vid gripandet, har Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen, tidigare sagt.

Utöver de misstänkta utförarna är tre personer åtalade misstänkta för inblandning i mordet. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet