Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren om varför 15-åringen åtalas för mord trots att 19-åringen ska ha avlossat skottet. Foto: SVT

Tre personer åtalas för inblandning i mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Ismail Abdos mamma blev starten på våldsspiralen hösten 2023 i Uppsala och Stockholm. Nu åtalas fem personer efter mordet – tack vare ett anonymt tips.

– Tyvärr räckte det inte för att förhindra mordet, men det hjälpte oss vid gripandet, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen på Uppsalapolisen.

Mordet skedde i Brillinge den 7 september förra året. En 58-årig kvinna – mamma till gängledaren Ismail Abdo – sköts ihjäl i sin bostad. På torsdagen väcks åtal mot fem personer, varav tre för inblandning i mordet.

Under en presskonferens från polishuset i Uppsala förklarar åklagare Erik Grönwall hur mordet ska ha gått till:

Våldsvåg i Uppsala

– Mordet har utförts på så sätt att 15-åringen och 19-åringen åkt till brottsplatsen med en elmoped. De har haft med sig vapen och förmodligen en ljuddämpare. Jag påstår att 19-åringen skjutit ett skott genom fönstret som träffat kvinnan och dödat henne, säger Erik Grönwall.

Ingen av de misstänkta kommer från Uppsalaområdet utan har tagit sig dit från andra delar av landet för att utföra beställningsmordet, enligt åklagaren.

Hotbild mot anhöriga

Två personer – en 15-åring från Borås och en 19-åring från Stockholm – åtalas för själva mordet. En 29-årig man från Hultsfred åtalas för medhjälp till mord. Ytterligare två personer, en 21-årig man och en 23-årig kvinna åtalas för stämpling till grovt vapenbrott respektive grovt vapenbrott. Kvinnan ska ha fört två pistoler samt ammunition från Göteborg till Stockholm, varav ett blev mordvapnet.

Åklagaren beslutade att sekretessbelägga de misstänktas namn på grund av hotbilden mot dem och deras anhöriga, men när utredningen nu går till åtal blir personuppgifterna i handlingarna offentliga, och polisen varnar för ytterligare dåd.

Anonymt tips

De två huvudmisstänkta greps dagen efter mordet, mycket tack var ett anonymt tips.

– Vi fick ett anonymt tips dagarna innan om att en person fått uppdrag att göra ett våldsdåd i Uppsala. Det var knapphändiga uppgifter och tyvärr räckte det inte för att förhindra mordet, men det hjälpte oss vid gripandet, säger Andreas Pallinder.

Fanns det på polisens radar att en mamma kunde vara måltavla?

– Nej, inte vid den tidpunkten. Det scenariot arbetade vi inte efter, säger Andreas Pallinder.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så sköljde våldsvågen på nytt över Uppsala – med tre dödsoffer som resultat. Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet