Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ett bräckligt lugn som kan brytas när som helst, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i Polisregion Mitt. Foto: SVT

Personuppgifter blir offentliga i samband med åtalet – så jobbar polisen med hotbilden

Uppdaterad
Publicerad

När utredningen rörande mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma idag går till åtal så blir personuppgifter i handlingarna offentliga. Hör i klippet hur polisen hanterar den möjliga hotbilden som kan uppstå i samband med det.

På torsdagen åtalades fem personer, varav tre för inblandning i mordet på Ismail Abdos mamma i Brillinge den 7 september förra året. Polisen tar nu höjd för att det kan få konsekvenser.

– Vi måste vara beredda på att det finns risk för hämndaktioner, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen på Uppsalapolisen.

Våldsvåg i Uppsala

Hotbild mot anhöriga

Våldsdådet mot Ismail Abdos mamma blev starten för en mörk höst i hela Sverige. Anhöriga till kriminella och personer utanför konflikterna drabbades i flera hämndaktioner, och åklagaren beslutade att sekretessbelägga de misstänktas namn på grund av hotbilden mot dem och deras anhöriga.

När polisens förundersökning nu blir offentlig varnar polisen för ytterligare dåd.

”Bevakar individer”

– Säkerhetsrisken är stor och vi får inte vara naiva. Polisen har ett batteri av åtgärder för att förhindra eventuella dåd. Exempelvis tittar vi på olika adresser och bevakar individer, säger Andreas Pallinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet