Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så arbetar rättsväsendet på flera fronter under gängkonflikten. Foto: Christoffer Urborn/SVT/Utryckning Uppsala

Sex personer misstänks för mordet på gängledarens mamma

Publicerad

Splittringen inom det kriminella Foxtrot-nätverket har under hösten skördat tre liv i Uppsala.

Snart väntas åtal i fallet som anses ha startat hämndspiralen.

Starten på höstens våldsvåg – när Foxtrot-splittringen nådde Uppsala – sägs vara mordet på en 58-årig kvinna i Brillinge i början av september. Hon var mamma till Ismail Abdo, en av nätverkets toppar som hamnade i konflikt med ledaren Rawa Majid.

Redan dagen efter kunde polisen gripa en 15-åring och 19-åring misstänkta för att ha utfört mordet, för vilket de sedan dess sitter häktade för.

Våldsvåg i Uppsala

Utöver dem är fyra personer misstänkta för inblandning i dödsskjutningen.

Jobba snabbt – eller sikta högt?

De misstänktas identiteter hålls alltjämt hemliga i all offentlig dokumentation.

– Jag bedömer att hotbilden mot dem och deras anhöriga är så pass stor, säger åklagare Erik Grönvall, som hoppas kunna väcka åtal i mitten av januari.

En av utmaningarna han och utredningsgruppen kämpar med är att utredningen mot den misstänkte 15-åringen enligt lag måste ske skyndsamt, samtidigt som man vill komma åt personer högre upp i den gängkriminella hierarkin – både för att lagföra mordbeställare och för att kunna dämpa konflikten.

Mördades i trapphus

En vecka efter mordet i Brillinge sköts 23-årige Mogos Amanuel Tesfemariam till döds i sitt trapphus när han tidigt på morgonen skulle till sitt arbete inom hemtjänsten.

I samma port bodde en nära släkting till Rawa Majid som antas vara måltavla, men 23-åringen tros ha råkat hamna i skottelden.

Ännu finns ingen frihetsberövad för mordet.

Sprängdes till döds

Senare samma månad detonerade en kraftig sprängladdning i villaområdet Fullerö strax norr om Uppsala. I ett av husen var en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket skriven, men även bostäderna runtomkring fick omfattande skador och 24-årige Soha Saad, som nyligen hade pluggat klart till lärare, dog i sprängdådet.

Två personer sitter häktade misstänkta för mord.

– Vi jobbar just nu oss uppåt i den gängkriminella pyramiden och har bra bevisning, säger åklagare Thomas Bälter, som leder förundersökningen.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

I klippet ovan: Så arbetar rättsväsendet på flera fronter under gängkonflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet