Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flydde ut i skogen” – se den bosniska journalisten Helena Javor-Ibrahimbegović berätta om gripandet av de svenska männen. Foto: Privat/SVT

Allierad till Rawa Majid sköts ihjäl i Sarajevo – polisen: ”De var proffs”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska 19-åringar och en 25-åring sitter häktade i Sarajevo, misstänkta för mordet på en gängledare som var allierad med Rawa Majid. 

Den ene 19-åringen är också misstänkt för flera uppmärksammade dåd i höstens våldsvåg. 

Mordet på den svenske gängledaren skedde 31 oktober i Bosniens huvudstad Sarajevo. Även en 22-åring från Norrköping var måltavla i attacken – han skottskadades men överlevde. 

Den mördade gängledaren var måltavlan i ett mordförsök redan 6 september på ett kafé i Istanbul – en händelse som ses som startpunkten för våldsvågen och den uppmärksammade splittringen inom Foxtrotnätverket. 

Enligt polisens underrättelsetjänst i Bosnien har de misstänkta gärningsmännen följt efter gängledaren från Istanbul till Sarajevo. De ska ha haft mordvapnet i en väska när skotten avfyrades, vilket gjort att de lämnat färre spår efter sig.

– De var proffs, har polisen i Sarajevo sagt enligt tv-kanalen Avaz.

Här är vad vi vet om de häktade svenskarna: 

19-åring från Malmö 

Är sedan tidigare misstänkt för flera brott under våldsvågen: mordet i Vastastan i Stockholm 13 september, mordförsöket på Rawa Majids svärfar i Uppsala 13 september samt grovt vapenbrott i Nyköping 22 september. 

Omhändertogs som 13-åring enligt LVU (lagen om vård av unga). Enligt en av socialtjänstens utredningar uppvisade han ett socialt nedbrytande beteende i form av kriminalitet, drogmissbruk och beteendeproblematik, vilket tog sig uttryck i form av bristande impulskontroll och konsekvenstänkande. 

– Jag kan inte tänka mig att han är skyldig till de här brotten, säger en anhörig som SVT Nyheter talat med. 

19-åring från Jordbro, Haninge 

Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och bedrägeri. Som 17-åring var han misstänkt för medhjälp till mord, men friades. Han blev ändå omhändertagen enligt LVU då det bedömdes att han var i behov av en omedelbar dygnet runt-placering för att avbryta umgänget med kriminella och för att förhindra att han begick brott. 

– Jag har inte haft kontakt med honom på ett år, säger en anhörig till SVT Nyheter. 

Dömd för narkotikabrott vid ett flertal tillfällen. Var tidigare i år åtalad för medhjälp till försök till mord, men friades. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.