Ägaren Ann-Charlotte berättar att Yorkshireterriern Ellie har varit slö och haft svårt att äta efter att ha fått så många av sina tänder utdragna. Foto: Privat.

Skulle ta bort tandsten på hund – drog ut 20 tänder

Uppdaterad
Publicerad

Sex år gamla Yorkshireterriern Ellie skulle skrapa bort tandsten på en veterinärklinik i länet. Men när matte Ann-Charlotte Eriksson hämtade sin hund, hade veterinären förutom att ta bort tandstenen, också dragit ut 20 stycken tänder.

– Jag var i chock, berättar Ann-Charlotte Eriksson.

Det var i tisdags som Enköpingsbon Anne-Charlotte Eriksson hade bokat tid hos veterinärkliniken för att få tandsten bortskrapad på sin sex år gamla Yorkshireterrier Ellie.

I samband med att hon lämnar in hunden på mottagningen ska Ann-Charlotte fått frågan av veterinären om hon skulle ringa henne ifall det var något speciellt med Ellie som hon behövde veta om.

Hon svarade ja och väntade sedan hela dagen utan att höra något från veterinären. 

– När jag sen hämtar henne har hon bara sex tänder kvar. Veterinären påstod att Ellie skulle fått blodförgiftning om de inte dragit ut tänderna, berättar Ann-Charlotte Eriksson.

Kostnaden skenade

Hon ifrågasatte då varför man dragit ut så många tänder utan att kontakta henne, men ska enligt henne själv fått till svar att de bara skulle ringa om det var något speciellt.

– Men jag anser att det här verkligen var speciellt.

Även räkningen för veterinärbesöket hamnade på lite mer än 10.000 kronor, en summa som blev nästan det dubbla mot vad Ann-Charlotte räknat med.

Hon berättar att hunden Ellie varit slö och haft svårt att äta efter behandlingen, men ska överlag må bra. Efter besöket har Ann-Charlotte varit i kontakt med ansvarig veterinär om det som hänt.

”Jag var i chock”

– Det första veterinären säger är att jag avböjt att bli uppringd om Ellies tillstånd, vilket jag inte gjort. Jag kom ingenvart med det samtalet, det var bara medicinska termer hit och dit, berättar Ann-Charlotte.

Hon har nu bestridit halva fakturan och anmält veterinärkliniken till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

– Jag var i chock och kände mig totalt överkörd.

Men någonstans har ju veterinärkliniken gjort en bedömning att tänderna kanske behövde dras ut, ska man inte lita på det?

– Hade hen bara ringt mig och sagt hur det var, hade jag förstått det. Men nu fick jag inte veta någonting överhuvudtaget, berättar Ann-Charlotte Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.