Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hundratals bötfällda för ”rattsurfning”. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Efter lagändringen – hundratals bötfällda för ”rattsurfning”

Uppdaterad
Publicerad
Att hålla i sin mobiltelefon och samtidigt köra bil ha varit förbjudet i över ett och ett halvt år. Trots förbudet är det många som blir bötfällda för brottet.

Sedan i oktober 2018 kan polisen också bötfälla bilister på plats. Sedan dess har 666 ordningsböter utfärdats i polisregion Mitt – där Uppsala län toppar statistiken med 348 utfärdade ordningsböter, följt av Västmanland (119) och Gävleborg (92).

– Det är väldigt slappt och nonchalant av folk att inte bry sig. Du tappar koncentrationen på själva körningen när du sitter och håller i en telefon, säger Joakim Bengtsson, trafikpolis.

Joakim Bengtsson menar också att polisen skulle kunna bötfälla betydligt fler än vad de gör. Många gånger är polisen ute på andra uppdrag när man ser bilister som sitter med sin telefon i handen och samtidigt kör bil. Men att bötfälla ”rattsurfare” är då inte prioriterat.

– Jag ser varje folk varje dag som håller i sin telefon när de kör bil, säger Joakim Bengtsson, trafikpolis.

I klippet ovan får du följa med ut på vägarna – och se när SVT fångar flera ”rattsurfare” på film

Om ”mobillagen”

Visa

Du får inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer