Gratis länstrafik för länets skolelever. Foto: TT/Hasse Holmberg

Larmet: Hundratals bussförare saknas i Uppsala

Publicerad

Transportföretagen varnar för att det kan bli brist på bussförare i framtiden. Enligt dem kommer över 280 nya förare behöva rekryteras till trafiken i länet de kommande åren.

– Vi skulle 70-100 nya förare de närmsta 12 månaderna, säger Gösta Wolter på bussbolaget Nobina.

Nobina kör bussar åt UL för regiontrafiken i Uppsala län. I dagsläget har man enligt Gösta Wolter runt 450-500 förare i tjänst i Upplandskåren, men medelåldern är hög och nyrekryteringar sker löpande.

Branschen varnar för framtida brist

– Rekryteringsbehovet beror på mycket. Det är pensionsavgångar och folk som slutar, men trafikökningar gör också att vi behöver mer folk. Självklart är det en stor utmaning, men vi ser det inte som en risk utan rekryterar löpande hela tiden, säger Gösta Wolter på Nobinas pressjour.

Branschorganisationen Transportföretagen som representerar en tredjedel av Sveriges bussbolag, varnade under måndagen för en framtida brist på bussförare. I Sverige behövs 7 300 nya chaufförer till 2020. I Uppsala län landar siffran på 282 stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet