Trängsel när hundratals studenter samlas för salstentor: ”Det känns jättejobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots rapporter om kraftig smittspridning genomförs salstentorna som vanligt vid Uppsala universitet. Ibland väntar uppåt 800 studenter på att få komma in i tentasalarna.

– Vi fick mejl om att någon testats positivt efter tentan, det känns jättejobbigt, säger Matilda Kylberg som pluggar på ingenjörsprogrammet.

Just nu är det tentaperiod vid Uppsala universitet, och under den kommande veckan ska närmare 70 salstentor äga rum. Vid varje tenta samlas uppåt 200 personer i varje sal. Redan förra veckan väckte det protester, och nu har trängseln utanför tentasalarna fått studenter som Matilda Kylberg, som även UNT pratat med, att reagera.

– Utmaningen för oss i samband med att vi utför examination vid exempelvis Fyrishov är att få in studenterna i respektive sal på ett distanserat och rättssäkert sätt, det är tyvärr en process som tar tid, säger Fredrik Blomqvist, säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Coronaviruset i Uppsala

”Lappat och lagat”

Sedan i tisdags har universitetet vidtagit åtgärder med mer personal som ska skapa bättre ordning och reda medan studenterna istället får vänta utomhus.

Redan förra veckan kom rapporter om kraftig smittspridning – hade inte trängseln gått att förebygga?

– Vi trodde att vi gjort det, vi har väl på så sätt varit lite naiva men sedan har vi lappat och lagat efter läge, säger säkerhetschefen.

I klippet ovan: Hör studenten Matilda Kylberg berätta om kaoset vid tentalokalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet