Tusen studenter i uppror mot fysiska salstentor

Uppdaterad
Publicerad

Studenter vid juristprogrammet rasar mot att de behöver skriva salstenta på plats – samtidigt som smittspridningen ökar i samhället.

– Det är en fem timmar lång tenta, med 200 personer. Det är många som kan hosta då, säger Saif Ur-Rehman vars namninsamling nu är uppe i omkring 1 000 namnunderskrifter.

Saif Ur-Rehman är inte ensam i sin oro. Studenten Clara Elmquist tror att det finns risk att kursare som har symptom ändå kommer att delta vid salstenta då studiemedel från CSN kan dras in om man inte blir godkänd på kursen.

– Jag är väldigt rädd att bli smittad, och jag tror att många håller med mig, säger hon.

Coronaviruset i Uppsala

Juridiska fakulteten har nu infört ett extra tentamenstillfälle, tre veckor senare, för de studenter som har symptom vid ordinarie tentaskrivning.

– Tentamen är distanserad. Man sitter med minst 110 centimeter mellan varje student, vi har handsprit och vi säger till att man ska hålla särskilt avstånd vid in- och utpassering, säger Bengt Domeij, prefekt vid juridiska fakulteten.

I klippet ovan kan du höra mer om upproret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet