Över tusen nya coronasmittade efter jul och nyår

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade av covid-19 i Uppsala län har ökat med 1 310 fall den senaste veckan, enligt regionens siffror. Omkring 85-90 % av fallen är misstänkta omikronfall, enligt regionens provtagningsansvarige, Fredrik Settergren.

– Det är en utveckling vi sett i övriga världen, men den kom oväntat snabbt till Uppsala, säger han.

Andelen positiva PCR-test de senaste sju dagarna är 17,9 %, vilket kan jämföras med veckan innan då motsvarande siffra låg på 10,6 %. Och smittspridningen sker snabbt just nu – det menar Mats Martinell, medicinskt ansvarig vid provtagningen.

”Vecka 51, 52 och 01 ser vi en kraftig ökning [...] händelseförloppet är snabbt nu”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Coronaviruset i Uppsala

I ett pressmeddelande uppger regionen att man just nu befinner sig i ”ett besvärligt läge”, där den ökade smittspridningen tillsammans med andra säsongsvirus skapar ett hårt tryck på sjukvården.

Kan nå maximal spridning

Johan Nöjd, regionens smittskyddsläkare, anar att smittspridningen i Uppsala snart kan vara uppe på rekordnivåer.

– Jag tror att vi kommer vara på tidigare nivåer när vi haft maximal spridning, säger han.

I klippet berättar han mer om coronaläget efter jul och nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet