Provtagningstiderna räcker inte till – smittspridningen ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning ökar återigen kraftfullt i länet – så pass snabbt att Region Uppsala inte hinner provta alla som vill testa sig för covid-19.

– På ett sätt kanske man kan säga att det var ett överilat beslut att skala ned provtagningen, säger Fredrik Settergren, provtagningsansvarig.

Under storhelgerna analyserade Region Uppsala omkring 10 000 covidtest i veckan, men det räckte ändå inte till i och med den ökade smittspridningen i länet.

Som mest kan man varje vecka erbjuda 16 000 provtagningstider, men dessa tar slut snabbt och möter inte efterfrågan.

Coronaviruset i Uppsala

– Under en period hade vi problem på analyssidan, men nu är de i kapp. Nu är det istället svårt att få tillräckligt med provtagningskit och teststationer. Det kämpar vi med nu, säger Fredrik Settergren.

Ni har följt hur smittspridningen ökat ute i världen – borde ni inte ha varit bättre förberedda på att det även skulle öka här?

– Jo, det kan man absolut tycka. Vi skalade upp på bara några veckor, men nu i efterhand ser vi att det inte räckte.

Finns tider – men för få

Provtagningstiderna släpps med ett dygn i förväg och enligt Fredrik Settergren går det att boka om man ”ligger på”.

– Om man har symptom men inte kan testa sig måste man utgå från att man har covid-19. Särskilt just nu när det är så höga smittotal, säger han.

I klippet ovan berättar Fredrik Settergren mer om hur provtagningen går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet