Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Klaes-Ola Kolberg om hur räddningshunden Killian, han och kollegan Kiril Hristov har räddat minst fyra personer ur rasmassorna i Turkiet. Foto: Privat

Svenska hundteamet har räddat minst fyra liv i rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Där värmekameror gått bet funkade hunden Killians nos. Minst fyra liv har han och brandmännen Klaes-Ola Kolberg och Kiril Hristov räddat i rasmassorna efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien.

– Det är helt otroligt, säger Klaes-Ola Kolberg från Enköping.

När hundteamet, som Aftonbladet tidigare har rapporterat om, kom ned till förödelsen i turkiska Kahramanmaraş hade det gått fyra dagar sedan den kraftiga jordbävningen.

– Vi möttes av uppgivenhet och sorg, samtidigt är det många som har ett litet, litet hopp kvar att deras försvunna anhöriga ska hittas. Därför möts vi även av mycket kärlek från folk som är glada att vi är här, säger Klaes-Ola Kolberg.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Minst fyra personer räddade

På söndagsmorgonen hade Killian – en utbildad golden retriever som bara söker efter liv – markerat på totalt 14 platser sedan i torsdags, varav på fyra av dem har teamet fått bekräftat att liv har räddats.

– Det kan vara fler, men vi åker ju vidare till nästa plats direkt och får sällan veta hur utgrävningarna går när vi lämnat, säger Klaes-Ola Kolberg.

I klippet ovan berättar han om hur de arbetar i det jordbävningsdrabbade området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet