Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra vad Lars-Olov Johansson, före detta chef över underrättelseskolan, tror att ett Nato-medlemskap kan innebära. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så påverkas F16 och de värnpliktiga i Uppsala av ett Natomedlemsskap

Uppdaterad
Publicerad

Ett Nato-medlemskap kommer att innebära att utländska luftstridskrafter av olika slag kommer att placeras på Ärna norr om Uppsala.

Det tror Lars-Olov Johansson, före detta chef över underrättelseskolan, och spår även att garnisonen får två fasta divisioner.

På måndagen beslutade regeringen att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Enligt Lars-Ove Johansson, som i 50 år arbetat inom flygvapnet och varit chef för underrättelseskolan på Uppsala garnison, kan det innebära att utländska flyg oftare syns på F16.

– Ärna kan mycket väl få större betydelse vid ett Nato-medlemskap. Jag har varit emot att gå med, men i och med vad Putin har startat upp finns det ingen återvändo – vi måste ha ett skydd, säger han.

Sverige var alliansfritt under Kalla kriget – vad är det för skillnad nu?

– Då var det annorlunda. Om inte Ryssland hade gått in i Ukraina hade nog Finland och Sverige fortsatt vara alliansfria. Invasionen var spiken i kistan.

Behöver officerare

I våras kom beskedet att försvarsanslaget ska öka samt att fler unga ska göra värnplikten, men ett Nato-medlemskap bör inte påverka det senare, menar Johan Österberg, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan.

Hör honom och Lars-Olov Johansson svara på tre heta frågor i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer