Sverige ansöker om Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har på ett extrainsatt sammanträde bestämt att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på måndagseftermiddagen.

– Vi kommer meddela Nato att vi vill bli medlem i alliansen, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

Hon konstaterade att det nu finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato. Under måndagsförmiddagen har frågan debatterats i riksdagen.

Sverige och Nato

Vill ansöka med Finland

Ansökan kommer lämnas in av den svenska Natoambassadören. Exakt när det kommer ske gav statsministern inget klart besked om, men man vill skicka in sin ansökan tillsammans med Finland. Den finska statsledningen fattade under söndagen beslut att ansöka om medlemskap i Nato.

– När Finland nu också meddelat att man avsett söka om Natomedlemskap, så skulle Sverige ensamt kvar utanför Nato hamna i en mycket utsatt position. Det bästa för Sveriges säkerhet och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato och att vi gör det tillsammans med Finland. 

Kan inte utesluta motåtgärder

Regeringen har också beslutat i dag om en proposition som gör det möjligt för Sverige att ta emot emot militärt stöd av samtliga EU-länder och samtliga Natoländer, uppgav Magdalena Andersson vidare.

– Sverige kommer befinna sig i ett utsatt läge under tiden som vår ansökan behandlas. Ryssland har meddelat att det kommer vidta motåtgärder om vi går med i Nato. Vi kan inte utesluta att Sverige utsätts för till exempel desinformation och försök att skrämma och splittra oss.

Även moderatledaren Ulf Kristersson medverkade på pressträffen.

– Det här är ett historiskt beslut, säger han och fortsätter. Det handlar inte om partipolitik utan att ta ett gemensamt ansvar för landets säkerhetspolitiska intresse.

Överbefälhavaren Michael Bydén beskriver regeringens beslut som stort, historiskt och militärstrategiskt rätt.

–  Mitt råd till regeringen har varit att det här är rätt väg att gå, sa han på en pressträff på måndagen.

Se hela pressträffen på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet