Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för Sacos medlemmar vid Akademiska sjukhuset, känner oro för läkarnas egna hälsa. Foto: SVT

Huvudskyddsombud slår larm om BUP

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare anmälan och ett föreläggande från Arbetsmiljöverket så har arbetssituationen inte förbättrats på vid Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Det hävdar huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen som nu kräver nya åtgärder.

”Stora arbetsmiljöproblem har lett till att läkare och annan personal lämnar BUP, vilket gjort att  arbetsbelastningen för de kvarvarande barn blir högre och högre. Nästan alla erfarna sjuksköterskor har slutat”, står det i den så kallade 6:6 A-anmälan som huvudskyddsombudet för Saco, Anna Rask-Andersen, riktat till verksamheten.

– Varningssignaler från läkarna har inte uppmärksammats. Läkarna upplever att chefen inte har tid att prata med dem som har problem, utan resultatet blir sjukskrivningar i stället, säger Anna Rask-Andersen.

Val 2018 – #dinröst

Oro för personalens hälsa

Det är arbetsmiljön som ligger bakom skrivelsen som tar upp att flera läkare på BUP känner ”både fysiska och psykiska stressymptom”. Läkarnas hälsa är oroande menar Anna Rask-Andersen.

– Chefen sägs vara den viktigaste arbetsmiljöfaktorn och jag anser att chefen har varit för passiv.

Anna Rask Andersen menar att det saknas förståelse för läkarnas arbetssituation, att rekryteringar kommer i gång för sent och att det saknas personal med läkarbakgrund i ledningen.

”Finns åtgärder”

Ola Duregård är sektionschef vid barn- och ungdomspyskiatrin. Han bekräftar att det varit en omsättning på specialistläkare  – en situation som man delvis löser med att ta in hyrläkare. Han betonar att läkarna är en nyckelgrupp som är viktig att värna.

Hur ska ni få läkare att trivas och stanna?

– Det finns åtgärder för det, men de måste vi sätta oss ner tillsammans och diskutera, säger Ola Duregård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet