Personalen ska ha kränkt tonårsflickorna på HVB-hemmet, bland annat genom att inte titta på dem eller prata med dem. Foto: TT

HVB-hem kränkte tonårsflickor – använde olagliga bestraffningar

Publicerad

Ett HVB-hem för tonårsflickor i Uppsala län har kränkt barnen och behandlat dem respektlöst. Det slår Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast efter att ha granskat boendet.

IVO gjorde en första oanmäld inspektion i mars månad. Efter att ha pratat med ungdomarna framkom det att de utsatts för bestraffningar som fått dem att må dåligt.

Om någon av dem misskött sig och till exempel använt våld eller varit drogpåverkade, ska de ha hamnat i en så kallad ”handlingsplan” i upp till fyra veckor. Under den tiden har flickorna blivit ignorerade av personalen – vid måltiderna har ingen pratat med flickorna och inte tittat på dem. De har inte fått några kramar eller något beröm, och fråntagits rätten att prata i telefon med sina föräldrar och delta i gemensamma aktiviteter. Bestraffningarna har fått barnen att känna sig ensamma, utfrysta och mobbade.

Föreståndaren chockad

Föreståndaren för HVB-hemmet säger sig i samtal med IVO vara chockad och ledsen över hur barnen upplevt situationen och lovade bättring. Chefen framhöll dock att HVB-hemmet fått beröm för att personalen varit ”extremt fyrkantig”.

Vid en ny inspektion ett par månader senare uppgav flickorna att situationen förbättrats och att de nu inte blev utfrysta av personalen på samma sätt.

De anställda ska ha fått utbildning och handledning och ny personal har också rekryterats.

IVO påpekar att det inte är lagligt att ta ifrån barn deras mobiltelefon, eller på något sätt använda åtgärder som innebär tvång eller begränsningar, utan barnens samtycke.

IVO tycker att de förbättringar som gjorts på HVB-hemmet är tillräckliga, men kommer att följa upp saken senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer