Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kostnaderna för att förvalta fastigheter har ökat med upp till 16 procent”, säger Agnes Svedberg som är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord. Hör om hur hon motiverar kravet på en 12-procentig höjning i klippet. Foto: Måns Antman Debels

Hyreschock kan vänta Uppsalaborna – ”Alla kommer inte klara det här”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar en kostnadssmäll för personer som bor i hyresrätt om fastighetsägarnas första bud står sig. På många håll kräver man hyreshöjningar på 12 procent.

– Det är verklighetsfrämmande, vi kommer inte kunna acceptera de här nivåerna, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingarna för 2024 är igång, och hittills står parterna långt ifrån varandra. 

– Jag tycker Fastighetsägarnas krav är fullständigt orimliga. Vi kommer inte på något sätt att kunna acceptera de här nivåerna, säger Lena Jansson Nordin.

För fastighetsbolagen har den osäkra ekonomin inneburit högre räntor, dyrare energi och dyrare avfallshantering. Detta måste kompenseras med högre hyresintäkter, menar man.

– Kostnaderna för att förvalta fastigheter har ökat med upp till 16 procent, därför behöver vi kompensera med hyreshöjningar, säger Agnes Svedberg som är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna MittNord.

Lönsamma år bakom sig

Flera bostadsbolag kommer från lönsamma år. Stenakoncernen skrev i sin årsredovisning förra året att:

“Verksamheten har trots den oroliga situationen i världsekonomin utvecklats mycket väl och 2022 har varit ett vinstgivande år för Stenakoncernen.”

Och lite längre ner:

“Stenakoncernen står väl rustad inför framtiden.” 

Mot bakgrund av ert ekonomiska läge – kan du förstå om yrkandena sticker i ögonen på vissa hyresgäster?

– Det kan vi förstå och vi förstår också att det är inte alla hyresgäster som kommer klara det här, säger Agnes Svedberg.

Läget i Hyresförhandlingarna

Fastighetsägarföreningen MittNord förhandlar för privata fastighetsägare i följande kommuner i länet: Uppsala, Östhammar, Tierp Knivsta, Håbo, Enköping och Heby. I samtliga kommuner Enköping vill man höja med 12 procent. I Enköping ligger kravet på 11 procent.

Kommunala bostadsbolag, (allmännyttor), som är i gång med förhandlingar, har ställt följande krav på höjningar: Östhammarshem, 7,8 procent, Tierpsbyggen, 13,9 procent. Uppsalahem väntas inom kort komma med sitt yrkande i förhadlingarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.