Svenska kyrkan ber samerna om ursäkt: ”Kyrkan öppnade dörren för rasbiologerna”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans relation till samerna är ett mörkt kapitel – som kyrkan nu vill avsluta med att be om ursäkt.

– Sedan 1990-talet har vi haft en försoningsprocess med det samiska folket. Det är en lång väg och det gäller att ta de första stegen, säger Antje Jackelén, Svenska kyrkans ärkebiskop.

Kyrkostyrelsen beslutade i oktober 2019 att arbeta för en officiell ursäkt till det samiska folket som en del av den pågående försoningsprocessen.

– Att be om ursäkt är också ett sätt att ställa saker till rätta, säger Antje Jackelén.

Det som ska ställas till rätta är inträffade under några årtionden under mitten av 1900-talet.

På Uppsala universitet växte sig rasbiologin stark. Vetenskapsmännen reste runt i norra Sverige och gjorde undersökningar på samer. Svenska kyrkan bistod genom att ”öppna dörren”, som ärkebiskopen uttrycker det.

Det är en del i en större skuld som Svenska kyrkan har mot samerna i Sverige – en skuld kyrkan nu vill reglera genom en officiell ursäkt. Kyrkans granskning och kartläggning av sitt historiska agerande mot samerna har pågått sedan 2011 och har redovisats i en vitbok och i nomadskoleboken som gavs ut 2016.

I klippet: Så kommer Antje Jackelén att inleda ursäkten i Uppsala domyrka under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.