Ida Ångströms son blev utan skoltaxi flera gånger förra veckan. Foto: Privat/TT

Ingen kom för att hämta Idas 11-årige son

Uppdaterad
Publicerad

På terminens första skoldag fick Ida Ångströms 11-årige son vänta länge på att skoltaxin skulle dyka upp, och i torsdags dök den inte upp alls. Han är långt ifrån ensam, många barn har drabbats sedan Enköpings kommun bytte entreprenör för skoltaxin.

I tisdags förra veckan var det dags för skolstart i Enköpings kommun. Men det var många som blev försenade till skolan den dagen.

– Min son ringer mig på jobbet. Han ringde för att taxin inte kommit på 20 minuter. Efter 35 minuter kom den, då hade han varit jätteduktig och ringt och frågat själv var den var, säger Ida Ångström som bor utanför Enköping.

Problemen fortsatte allt eftersom veckan förlöpte. På torsdagen blev sonen inte hämtad alls från skolan.

”Skandal”

– Han ringde och var väldigt ledsen och upprörd. De försökte ringa taxibolaget från skolan men de gick inte att nå, säger Ida Ångström.

Eftersom sonen var mycket ledsen och inte längre ville åka taxi ägnade Ida Ångström kvällen åt att försöka nå taxibolaget för att boka av fredagsmorgonens skjuts. Men efter att ha ringt ett antal gången gav hon upp. Och på fredagen kom aldrig någon taxi.

– Det är egentligen skandal för det handlar om barn och skolskjuts. Jag är oerhört tacksam att jag har skoltaxi till min son, men man förutsätter att det ska funka, säger Ida Ångström.

Inga alternativ

Ida Ångström har hört att många andra är drabbade, och att det är många som hört av sig till både Enköpings kommun och till taxibolaget.

– Jag är ganska snäll, jag brukar ge tre chanser. Jag hoppas att en process är igång för att lösa det här och hoppas bara att det ska funka i fortsättningen. Jag har inga andra alternativ, det måste funka.

Daglig dialog

Vid Enköpings kommun är man medveten om problemen och håller nu dagliga avstämningar med Arboga taxi, det bolag som numera ansvarar för skoltaxin, färdtjänsten och körningar till daglig verksamhet i kommunen.

– Det har varit stora problem överlag, inte bara i en sektor, och vi ser allvaligt på detta. Därför har vi nu daglig dialog med Arboga taxi kring vilka åtgärder de behöver komma tillrätta med, och på måndagen meddelade de att det ser bättre ut, säger Magnus Lindberg, chef för ekonomi och administration på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han tillägger att man även följer upp de anmälningar om problem som man får in från drabbade föräldrar.

Litar ni på att det ska fungera smärtfritt nu?

– Nej, och det är därför vi har den här dagliga uppföljningen.

Så många berörs

Det är omkring 130 barn som åker skolresa med taxi i Enköpings kommun.

Runt 1 300 personer har rätt till färdtjänst i kommunen, det handlar uppskattningsvis om ett 40-tal resor om dagen.

Kommunen har rätt att kräva vite av leverantören om denne inte följer sina åtaganden såsom förseningar och uteblivna resor.

Källa: Enköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.