Taxistrulet i Enköpings kommun har pågått i en vecka. Foto: SVT

Taxibolaget: Därför har vi inte kunnat köra barnen i tid

Publicerad

Många elever i Enköpings kommun har fått stå ut med både sena och uteblivna körningar med skoltaxi den senaste veckan. Arboga taxi, som tagit över ansvaret skoltaxi och färdtjänst i kommunen lovar nu bättring.

Den 7 januari tog Arboga taxi över ansvaret för skoltaxi, färdtjänst samt körningar för daglig verksamhet i Enköpings kommun. Den första veckan har präglats av både försenade och uteblivna körningar, och enligt Arboga taxi beror problemen på olika saker.

– Första dagen berodde det till största del på oss, att vi lagt in lite fel i systemet. Sen justerade vi och sen visade det sig att det var lite felaktiga uppgifter om barn bytt adress. Det har varit lite inkörningsproblem, säger Ola Eriksson, ordförande vid Arboga taxi.

Ska ”flyta på” under veckan

Ola Eriksson menar att problemen var allra störst under tisdagen och onsdagen förra veckan, men medger att man ännu inte är på banan.

– Det var fortfarande några barn som vi inte lyckades transportera till skolan i tid på måndagen men vi räknar med att alla problem ska vara lösta under veckan och att det ska flyta på som vanligt.

Hur ser ni på att barn fått stå och vänta på sena bilar eller bilar som inte ens dykt upp?

– Det första vi kan göra är att beklaga det som har hänt och ta in all information och berätta om statusen och om hur det ser ut.

Men enligt föräldrar har det dessutom varit svårt att nå er?

– Ja, det är inte så konstigt när många får problem samtidigt och det är 50-100 oroliga föräldrar som börjar ringa samtidigt.

”Ska inte hända igen”

Kan man lita på att era körningar är i tid i fortsättningen?

– Ja det kan man. Vi jobbar på ständiga förbättringar hela tiden, även när allt fungerar som det ska. Man ska kunna lita på Arboga taxi. Vi kör skolbarn även i Arboga, Kungsör och Köping och har lång erfarenhet av det.

Vad säger ni till de elever som drabbats?

– Det är naturligtvis olyckligt att små barn blir drabbade. Det ska inte få hända igen. Det var en speciell uppstartssituation som gjorde att det blev som det blev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.