Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Imanskolan i Uppsala om stängningen: ”Orättvist anklagade” Foto: SVT

Imanskolan i Uppsala om Skolinspektionens beslut att stänga skolan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hålls styrelsemöte för Stiftelsen Imanskolan som driver grundskolan som Skolinspektionen stänger efter sommaren.

– Vi är väldigt bestörta, frustrerade, många känner sig orättvist anklagade, säger Maged Ashkar, som sitter i ledningsgruppen för Imanskolan i Uppsala.

Under Skolinspektionens utredning har Säpo yttrat sig kring skolorna, där man skriver att ”barn riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället istället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar.”

Från Imanskolan i Uppsalas sida säger man att det är en felaktig bild av skolan – och anser att Skolinspektionen borde ha besökt skolan innan man fattade beslutet.

Säpos ord väger tungt

Den kritiken tillbakavisas från Skolinspektionen, som menar att de ytterst sällan gör verksamhetsbesök vid just den här typen av prövning som nu gjorts – en ägar- och ledningsprövning. Där har Säkerhetspolisens, Säpos, yttrande vägt tungt, liksom en ekonomisk genomlysning av verksamheten.

– Vi tittar på företrädarna för huvudmannen och om de är lämpliga för att bedriva skolverksamhet, säger Fredrika Brickman, enhetschef vid Skolinspektionen till SVT Uppsala.

Så då hade det inte spelat roll hur bra verksamhet de än haft?

– Nej, det kan spela roll. Men här har vi så tunga uppgifter på företrädarna utöver verksamheten så det är inte det som är relevant i det här ärendet.

Beslutet överklagas

Var de 200 eleverna på skolan ska gå från hösten är oklart, beslutet att stänga kommer att överklagas till Förvaltningsrätten av stiftelsen.
På lördagen ska ett föräldramöte hållas.

Hör Maged Ashkar om reaktionerna från elever och föräldrar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.