Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Imanskolan i Uppsala, som ligger i Slavsta, stängs av Skolinspektionen. Foto: Alberto Lozano/SVT

Religiösa friskolor i Uppsala och Stockholm stängs: ”Risk för radikalisering”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen återkallar tillståndet för den religiösa grundskolan Imanskolan i Uppsala och Framstegsskolan i Stockholm. Enligt Säkerhetspolisen riskerar barn på de båda skolorna att utsättas för radikalisering.

I höstas inledde Skolinspektionen en ägar- och ledningsprövning av stiftelsen som driver bland annat Imanskolan i Uppsala – och på torsdagen kom beslutet att skolan blir av med tillståndet.

Under utredningen har Säpo yttrat sig kring skolorna, där man skriver att ”barn riskerar att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället istället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar.”

Omkring 200 elever omfattas av stängningen, som träder i kraft till höstterminen.

Föräldrar informerades

En förälder som har en dotter på skolan i Uppsala säger till SVT att hon informerats av rektorn under torsdagsmorgonen. Hon känner inte igen Säkerhetspolisens beskrivning av skolan – att det finns en risk för att barn radikaliseras.

– Nej, det har jag aldrig märkt. Min dotter känner sig väldigt trygg i skolan, säger föräldern.

Stiftelsens advokat, Dan Eliasson, säger att man kommer att överklaga beslutet.

– Yttrandena rör en extern person som anlitats av en tidigare styrelse, denne har ingen koppling till nuvarande styrelse. Om påståendena om radikalisering skulle stämma måste det ju ha fått ett utfall i att elever tas upp i sådana kretsar eller blir IS-resenärer – men det finns inga uppgifter om att det ska ha skett, säger han.

Även Framstegsskolan i Stockholms kommun, som har omkring 90 elever, blir av med tillståndet på samma grunder.

SVT har utan framgång sökt skolans rektor för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.