Framstegsskolan i Rågsved har tidigare fått driva vidare skolverksamheten trots att ägarna fått stänga sin skola i Göteborg. Foto: SVT

Tillståndet för religiös friskola i Rågsved återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Stiftelsen Framstegsskolan i Rågsved. Myndigheten bedömer att det finns allvarliga brister och att ledningskretsen är olämplig att bedriva skolverksamhet. 88 elever berörs av nedstängningen.

I höstas startades friskolan i södra Stockholm, men efter att det bland annat framkommit information från Säpo att det finns risk att eleverna utsätts för påverkan av en islamistisk ideologi drar myndigheten in tillståndet. Skolinspektionen anser också att det finns allvarliga missförhållanden i ekonomin hos stiftelsen.

De grundskole-elever som drabbas när skolan stänger ska erbjudas ny plats i sin hemkommun. Stiftelsen Framstegsskolan har möjlighet att överklaga beslutet som gäller från och med 17 augusti 2022.

Redan i november 2021 reagerade skolborgarrådet i Stockholm på att skolan fick fortsätta sin undervisning. Se den intervjun nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skolborgarrådets kritik och Skolinspektionens svar.

Beslutet grundar sig på de lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet 2018/2019. De innebär att Skolinspektionen ska pröva ägar- och ledningskretsens insikt och lämplighet samt ekonomiska förutsättningar för att driva en skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer