Hör skolborgarrådets kritik och Skolinspektionens svar.

Får driva friskola i Stockholm – trots att de anses olämpliga i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera ansvariga för de nyligen nerstängda Römosseskolorna i Göteborg har under hösten startat en friskola i södra Stockholm – trots att Skolinspektionen anser att de är olämpliga att driva skola. Detta får skolborgarrådet i Stockholm att reagera.

I stiftelsen ingår flera av de styrelseledamöter som Skolinspektionen bedömt som olämpliga. Det är just den stiftelsen som kunde starta upp friskolan under hösten. Anledningen: beslutet om olämplighet kom först efter att den nya skolan i Stockholm hade startats – med ett flera år gammalt tillstånd.

Skolborgarrådet i Stockholm är kritisk till Skolinspektionens agerande.

– Det är obegripligt att en skola som betraktas som olämplig i Göteborg kan vara lämplig i Stockholm, säger skolborgarråd Isabel Smedberg Palmqvist (L).

Hör Skolinspektionens svar i videoklippet.

SVT har sökt stiftelsen och ansvariga på friskolan men har inte fått svar. Men till Aftonbladet skriver stiftelsens ordförande Khemais Bassoumi att skolorna i Göteborg och den i Stockholm har två helt olika ledningar och ”att beblanda dessa verksamheter då vissa individer varit engagerade i samma organisation är en vilseledning från verkligheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.