Inbrottsvåg mot butiker i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot torsdag har flera butiker i Uppsala drabbats av oönskad påhälsning från inbrottstjuvar. Enligt polisen kan det finnas ett samband mellan nattens händelser och ett liknande butiksinbrott under onsdagen.

Strax efter klockan 3 på torsdagsmorgonen skedde det första inbrottet, då mot en ICA-butik i Årsta.

– Det är tre personer som ska ha slagit sig in genom entrén, sprungit till kassorna och roffat åt sig tobaksvaror för att sedan försvinna från platsen. Vi har försökt leta rätt på dem, men inte fått tag på dem, säger Ivan Åslund, rlc-befäl vid polisen Region mitt.

En timme senare skedde det igen. Då vid Heidenstamstorg, där tre butiker blev utsatta. Två av affärerna hade säkerhetsgaller som tjuvarna inte kunde forcera, men i det tredje fallet tog dem sig in och stal med sig tobaksvaror.

– Samma personer är misstänkta för de tre brotten och kanske även för det i Årsta, men det vet vi inte säkert än. Det hela är över snabbt. 2-3 minuter från att de kommit in tills det att de kommer iväg igen, säger Ivan Åslund.

Misstänker ett samband mellan inbrotten

Polisen misstänker att det är samma personer som natten innan bröt sig in i en tobaksaffär.

– Där har vi ett vittne som sett folk lämna platsen på cykel och det är samma antal personer som vi sett i Årsta, minst tre personer och samma tillvägagångssätt där man slagit sig in med tillhygge och tagit tobaksvaror, säger Ivan Åslund.

Vid 5-tiden på torsdagsmorgonen upptäcker en polispatrull i Salabacke en övergiven cykel med släpvagn som kan tillhöra inbrottstjuvarna.

– Släpvagnen innehåller en del gods som kan ha varit varor från ICA. Det är en del tobaksvaror och nåt kassaskrin. Vi tror att de kanske dumpat den där. Vi har tagit den i beslag och det kan finnas spår på dem, så nu har vi lite att gå på tillsammans med övervakningsbilder, säger Ivan Åslund.

Polisen har ingen misstänkt gärningsman i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.