Läkaren Fredrik Sund anser att man bör testa sig efter utlandsresan – även om man är vaccinerad med första dosen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Infektionsläkarens skarpa uppmaning: Testa dig efter resan

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Fredrik Sund varnar för att många som reser utomlands tar med sig coronaviruset hem. I ett inlägg på Instagram går han emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar människor att testa sig direkt efter en resa.

Sund, som är chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, skriver att en stor del av de konstaterade sjukdomsfallen i regionen kan kopplas till resandet:

”I Uppsala är 40-50% av alla fall direkt eller indirekt smitta via utlandsresor. Där är det viktigt att påminna er bekantskapskrets att man (om man måste ut och resa) ska testa sig vid hemkomsten om man inte är fullvaccinerad”.

Coronaviruset i Uppsala

Går emot Folkhälsomyndigheten

Den välkända Uppsalaläkaren har tidigare uttryckt kritik mot Folkhälsomyndighetens coronastrategi och gör även nu ett utspel.

”På Fohm står det att det räcker med en dos och tre veckor, men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver Fredrik Sund i inlägget.

Han pekar på risken att smitta når människor i riskgrupper.

”I västra Götaland har man sett fall av sommarvikarier som efter utlandsresa smittat patienter på äldreboenden vilket är otroligt onödigt!”

SVT har sökt Fredrik Sund för en kommentar.

Så säger Folkhälsomyndigheten

FHM rekommenderar alla som reser in i Sverige från länder inom EU och EES samt länder på EU:s lista över undantagna tredje länder, att ta ett PCR-test, oavsett om man har symtom eller inte.

Det finns dock några undantag – den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller den som haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa sig. Inte heller den som har två vaccindoser. Däremot bör man, liksom övriga i samhället, testa sig vid symtom på covid-19.

Rekommendationen gäller från den 12 juli till den 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet