Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan ”Matgeek” Hedbergs julhälsning sågs som osmaklig av vissa och inspirerande av andra. Hör honom berätta om det i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Influencerns julhälsning väcker kritik – skickas iväg på en ukrainsk granat

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan lade Uppsalaprofilen Johan Hedberg, mer känd som Matgeek, upp en julhälsning på sina sociala medier. I en video syns ukrainska soldater skjuta iväg en granat prydd med orden ”God jul önskar Matgeek, Slava Ukraini!”

Nu möts profilen av både ris och ros av följarna.

I stället för att skicka julkort har influencern Johan Hedberg i år valt att donera pengar till en ukrainsk välgörenhetsorganisation. Kommunikationsutrustning, generatorer och förnödenheter, det är vad pengarna ska gå till, uppger han själv. Men i videon som han har lagt upp på sociala medier syns en granat som skjuts iväg av ukrainska soldater.

– Det handlar om att Ukraina har rätt att försvara sig, säger Johan Hedberg.

Ukrainakriget och Uppsala

”Det pågår ett krig”

Uppsalaprofilen, som har drygt 57 000 följare på Instagram och 310 000 prenumeranter på Youtube, har under dagarna mötts av både kritik och lovord.

Osmakligt tycker vissa, inspirerande tycker andra. ”Fy fan vad äckligt”, och ”Så vackert! Guld!” går att hitta bland kommentarerna.

– De som har en åsikt att det här inte passar dem, de får inte diktera det material som jag skapar. Då får man välja att titta på någonting annat eller stötta någon annan.

Vissa menar att det blir missvisande att du fokuserar på en granat i din video när du säger att pengarna har gått till annat, hur ser du på det?

– Det är den biten som jag tycker är viktig att förmedla, att det faktiskt pågår ett krig, att Ukraina är under angrepp från ett annat land.

Johan Hedberg poängterar att hans donerade pengar inte har använts för att köpa vapen. Men de som donerar över 300 dollar till välgörenhetsorganisationen får skicka med ett budskap som ska skrivas på en granat.

Hör Johan Hedberg berätta mer, och se hans hälsning, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet