Smittskyddssjuksköterska Johan Hedlund berättar varför vi bör hålla avstånd trots båda vaccindoserna. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Influensan håller Uppsala län i ett järngrepp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av influensa har ökat lavinartat de senaste veckorna. Men värre kan det bli eftersom kulmen ännu inte tros vara nådd.

– Vi fick lov att revidera våra siffror för vecka fem, eftersom vi fick in sena siffror. Kurvan pekar rakt uppåt. Det är en stark ökning mot de tidigare veckorna, säger Johan Hedlund som är smittskyddssjuksköterska i Region Uppsala.

De influensafall som registreras är bara toppen av isberget eftersom det bara visar de allra svårast sjuka som måste söka vård.

”Kulmen nås inom ett par veckor”

Johan Hedlund vet ganska säkert att det kommer att bli fler fall den närmaste tiden. Det finns nämligen en relation mellan antalet samtal till 1177 om feber hos barn och antalet fall av influensa. När 1177 får fler samtal om feber hos barn ökar också antalet influensafall efter en vecka eller två.

Kurvan visar samtalen till 1177 och då kan man se att antalen influensafall blir fler efter att feberkurvan har stigit. Foto: SVT

– Kulmen borde vara nådd inom de närmaste veckorna. Om vi tittar rent historiskt brukar det vara en stark uppgång för att sedan gå ner, säger han.

Är det fortfarande någon idé att vaccinera sig?

– Ja så länge vi ser att vi har en uppgång och det stannar uppe rekommenderar vi vaccination. Men när har ett tydligt tecken på att det är på väg ner känner vi att det inte är aktuellt längre. Det tar två veckor att bygga upp ett immunförsvar av vaccinationen, säger Johan Hedlund.

En tröst kan vara att det denna säsong tycks vara bara ett influensavirus som härjar, nämligen den så kallade svininfluensan. Det betyder att när den väl mattas av är det inget annat influensavirus som tar över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.