Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska vid ett telefonmöte diskutera om det behövs en nationell rekommendation om att vaccinet bara ska gå till personer i riskgrupper.
– Det är lite komplicerat eftersom det är varje landsting som enskilt har upphandlat vacciner. Det är ändå 1,5 miljoner doser som har levererats ute till landstingen här i Sverige, så det finns ju vaccin i Sverige, säger AnnaSara Carnahan vid Folkhälsomyndigheten.
Sverige har alltså fått alla de vaccindoser som har beställts, men av oklar anledning har efterfrågan varit större i år än tidigare år. Fler vill vaccinera sig, helt enkelt.
Oklart om det räcker
I Uppsala län råder brist på flera håll, och man väljer nu att prioritera riskgrupperna.
– Vi går ut med rekommendationen att vaccinatörerna ska prioritera riskgrupper och vänta med dem som inte har lika stor risk att insjukna, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund vid Region Uppsala.
Exakt hur stor bristen på vaccin är i länet vet man inte i nuläget, eftersom allt vaccin inte gått åt än. Därför vet man inte heller om det kommer att räcka eller inte.
– Trycket har varit väldigt väldigt högt i år. Trots att vi haft en mycket större leverans än tidigare har det ändå blivit en risksituation, säger Johan Hedlund.
Media har skapat tryck
Han menar att det mediala intresset bidragit till det stora trycket.
– Precis inför vaccinationsstarten skrevs det ganska mycket om att svininfluensan, och det stämmer att vi förväntar oss en större mängd av den typen av influensa i år. Det tror jag bidrar till att folk blir mer sugna, och sen så fort det skrivs om brist på vaccin blir det ännu mer ivrigt att vaccinera sig även för dem som inte skulle komma iväg i vanliga fall.
Är det negativt?
– Det är inte negativt att fler vill vaccinera sig, utan det är en svår sjukdom. Men tyvärr har vi inte tillräckligt med vaccin nu när efterfrågan blivit så stor.
Tillhör du en riskgrupp?
Du tillhör en riskgrupp om du är 65 år eller äldre, eller om du är gravid.
Du riskerar även att drabbas extra hårt av influensan – eller få följdsjukdomar – om du:
Har en hjärtsjukdom.
Har en lungsjukdom, som kol eller svår astma.
Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
Har kronisk leversvikt eller njursvikt.
Är mycket kraftigt överviktig.
Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
Har flerfunktionshinder.
Källa: 1177 Vårdguiden