Polisen: Inga skäl till kritik mot Unni Jerndal

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighetens jurister anser inte att det finns några skäl att kritisera Unni Jerndal efter det mejl hon skickade till sina anställda i samband med rapporteringen kring den polischef som misstänktes för barnpornografibrott.

Tidigare i år skickades en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, där anmälaren hävdade att polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal försökt ”skrämma polisanställda till tystnad” genom sina formuleraingar i ett mail hon skickade ut till dem.

Polismyndigheten har svarat

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

JO, krävde yttranden från polismyndigheten som nu har svarat. Och enligt deras mening finns det inget i mailets innehåll som tyder på att brevet skickades i något annat syfte än det som Unni Jerndal själv har angett.

”Det finns inget i mailet som vid en objektiv läsning kan uppfattas som ett tydligt önskemål om att de anställda ska avhålla sig från kontakter med massmedia” skriver de.

De anser dock att det skulle ha varit lämpligt att innebörden av meddelarfrihet skulle ha tagits upp i mailet till de polisanställda.

”Med hänsyn till att det inte finns något sakligt skäl att anta att e-brevet skickades i syfte att försöka avhålla personalen från att lämna information till media är det ändå förståeligt att Unni Jerndal inte berörde saken” skriver de.

Enligt polismyndighetens jurister bröt alltså Unni Jerndal inte mot repressalieförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

Mer i ämnet