Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akademiska sjukhusets ingångslöner ligger i det undre skiktet om man jämför med flera andra regioner i Mellansverige. Foto: SVT

Ingångslönerna på Akademiska bland de lägsta i Mellansverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uppsala har granskat ingångslönerna för sjuksköterskor i Mellansverige och Stockholm, och resultaten avslöjar en obalans. Akademiska sjukhuset i Uppsala har bland de lägsta lönerna.

Kristian Hjertén, ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län, anser att ingångslönen gör att sjuksköterskor söker sig bort från Region Uppsala och Akademiska sjukhuset.

– Man använder sina ben och hittar en annan arbetsgivare, säger Kristian Hjertén.

Politiker: Parternas ansvar

Malin Sjöberg Högrell (L) lägger över lönefrågan på fack och arbetsgivare.

Kunde du ha gjort något mer under dina fem år som högst politiskt ansvarig för Akademiska sjukhuset?

– Ja, men då handlar det främst om schemaläggning och förbättringar av arbetsmiljön.

Trots att golvet har höjts sedan 2023, har inte de tidigare anställdas löner justerats i samma utsträckning. Detta skapar en obalans där erfarna sjuksköterskor riskerar att tjäna mindre än nyanställda.

– Jag är jätteglad för deras skull, men det blir skevt, säger sjuksköterskan Nathalie Aspberg som gick in på förra årets lönenivå.

Neil Ormerod (V), ordförande för sjukhusstyrelsen vill prioritera sjuksköterskornas löner, men för det krävs mer pengar från staten.

– Staten måste ta sitt ansvar, säger Neil Ormerod.

Klippet: Se hur Akademiskas ingångslöner står sig mot andra regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.