På onsdagskvällen röstade kommunfullmäktige i Knivsta nej till att hålla en lokal folkomröstning. Foto: SVT

Ingen folkomröstning i Knivsta om avtal om bostäder

Uppdaterad
Publicerad
Nu står det klart att det inte blir någon folkomröstning i Knivsta när det gäller avtalet där kommunen lovat staten att bygga 15 000 bostäder inom 40 år.

På onsdagskvällen röstade kommunfullmäktige i Knivsta nej till att hålla en lokal folkomröstning när det gäller omförhandling av det avtalet som kommunen har med staten om att bygga 15 000 bostäder inom 40 år. Enligt avtalet ska staten i utbyte mot bostäderna bygga ut järnvägen så att det blir fyrspår mellan Uppsala och Stockholm senast 2033.

Mer än tio procent av röstberättigade Knivstabor har skrivit under en namninsamling om att de vill ha en folkomröstning om avtalet eftersom de tycker att kommunen själva ska bestämma byggtakten och antalet bostäder och inte vara låsta vid ett avtal med staten om det.

Nej till folkomröstning

Men kommunfullmäktige röstade nej till en folkomröstning.

– Vi har redan initierat en omförhandling med staten och regionen, säger Peter Evansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En av initiativtagarna till folkomröstningen är Cecilia Annerén, och hon ser mer blandade känslor på beslutet.

– Det är bra att man gått till omförhandling direkt och det skulle aldrig skett utan hot om folkomröstning. Men det vi förlorat är en möjlighet till folklig debatt. Nu vilar ett ansvar på dem som röstade ner det att se till att det blir en lyckad omförhandling och att man får ner löftet om antalet bostäder, säger hon.

Se när namnlistan lämnades över tidigare i vintras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På torsdagen lämnade initiativtagarna över en lista med drygt 1850 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT/Julia Forslund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer