En grupp Knivstabor vill att kommunen omförhandlar avtalet med staten. Foto: SVT

Knivstabor kräver folkomröstning – kritik mot kommunens byggavtal

Publicerad

En grupp Knivstabor har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning. Frågan gäller avtalet som slöts med staten 2017, där kommunen lovade att bygga 15 000 bostäder inom 40 år.

Staten lovade i sin del av avtalet att en utbyggd järnväg med fyra spår mellan Uppsala och Stockholm ska stå klar senast år 2033.

Men  nu får Knivstas del av överenskommelsen kritik.

– Vi är helt låsta i och med det här avtalet. Vi är inte kritiska till att man bygger bostäder – men kommunen måste själv kunna påverka i vilken takt det ska byggas och var. Vi måste anpassa byggandet efter rådande ekonomi och infrastruktur, säger Knivstabon Lena Isenstam.

Hon är en av fem Knivstabor som i helgen startade en namninsamling för att få till en folkomröstning. Lena Isenstam är dessutom jurist.

– När jag läste det här avtalet mellan Knivsta och staten blev jag förvånad, för det går inte att säga upp – bara att omförhandla. Jag känner mig ganska maktlös som kommuninvånare.

Krävs 1 400 namn

Nu har gruppen sex månader på sig att samla in 1 400 namn, vilket motsvarar 10 procent av Knivsta kommuns röstberättigade. Först då kan det enligt kommunallagen bli en folkomröstning. Den kommer i så fall att handla om ifall invånarna tycker att kommunen ska begära en omförhandling med staten för att minska antalet bostäder i avtalet.

– Jag tror vi har en väldigt bra chans att få till en folkomröstning, alla jag känner i Knivsta är kritiska till avtalet och tycker att processen gick alldeles för fort, säger Lena Isenstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer