Klas Bergström, kommunalråd i Knivsta, är nöjd med uppgörelsen med staten. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio och SVT

Uppgörelsen som ger 15 000 nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta kommun och staten har kommit överens om framtidens bostadsbyggande. I avtalet lovar Knivsta att bygga 15 000 nya bostäder inom 40 år, och staten lovar att påbörja arbetet med fyra spår till Stockholm redan under nästa år.

Fyrspårsjärnvägen ska vara färdig senast 2033. Samtidigt utlovas en ny station i Alsike.

De 15 000 nya bostäderna i Nydal i centrala Knivsta och i norra Alsike stå klara om 40 år. 30 procent av dem ska vara hyresrätter och 3 procent av dem ska byggas med statliga medel så att hyrorna blir låga.

Klas Bergström, (M), kommunalråd i Knivsta, är nöjd.

– Jag ser fram emot att förverkliga det här avtalet, som känns hållbart ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Men visst innehåller det utmaningar också, säger han.

Inte skrämmande siffror

Att så många nya bostäder är på gång i Knivsta är egentligen inget nytt, menar Klas Bergström.

– Vi har arbetat med en översiktsplan under ett par år och vi har fokuserat mycket på utvecklingen av de här områdena redan. Så siffran 15.000 nya bostäder är inte skrämmande.

I december ska Knivsta kommunfullmäktige ta ställning till framtidsplanerna.

Kristdemokraterna är kritiska och föreslår en folkomröstning i frågan.

– Det är en så pass långtgående förändring att vi tycker man ska fråga om invånarna verkligen vill ha den, säger Björn-Owe Björk, (KD), kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsalapaketet

Mer i ämnet