Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katja Jahn och hennes exmake ville ha en bostadslösning där barnen slipper flytta. Det kunde de ordna i Uppsalas första byggemenskap. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Hon flyttar in i lägenhet med en unik lösning för skilda föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsalas första byggemenskap är ingen lägenhet den andra lik. Hos föreningen Gården i Rosendal finns en rad speciallösningar.

I Rosendal byggs just nu två olika kollektivhus: Gården och Rudbeckia. Gården är en byggemenskap där de boende är sina egna byggherrar och själva bestämmer hur allt ska utformas – som upplagt för konflikter kan man tänka.

– Självklart. Vi har redan haft konflikter. En sådan gruppering går inte att komma ifrån att det blir konflikter. Men vi vet också hur man löser konflikter – genom öppen diskussion, förståelse, respekt och demokratiska beslut, säger Carlos Zanzi.

Alla lägenheter är olika

Men självbestämmandet ger också en stor frihet.

– Ingen lägenhet är den andra lik. Det är olika planlösningar, golvval, olika kök... Allting är helt individuellt i alla lägenheter – det är jättekul, säger Martin Sparre som är byggledare. Han berättar också att huset byggs helt i trä. Även isoleringen består huvudsakligen av träull, så långt som brandskyddet tillåter. Dessutom är huset byggt så att man lätt ska kunna göra ändringar, som att förvandla en fyra till två tvårummare.

I bottenplanet finns gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. Totalt är det 30 hushåll som i oktober ska flytta in i det som är Sveriges största byggemenskap som byggs just nu.

Först till kvarn

Gården drivs i form av en ekonomisk förening där medlemmarna driver byggprojektet framåt. Vem som helst har kunnat ansöka om att bli medlem. Nu är boendet fulltecknat och det finns folk som köar. Katja Jahn och hennes exmake är två av initiativtagarna till byggemenskapen.

– Vill man ha sin familj nära är det här perfekt, säger hon som tillsammans med exmannen har valt en helt ny lösning utifrån deras situation.

I videon ovan hör du bland annat Katja Jahn berätta om den unika lösningen.

  • Är en kooperativ produktionsform där en grupp människor slår sig ihop och låter bygga ett projekt.
  • En boendeform som växte fram i Tyskland på 90-talet.
  • Konceptet är på stark frammarsch i länder som Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Belgien.
  • De senaste 20 åren har det genomförts ungefär ett projekt om året i Sverige.
  • Syftet är i huvudsak att skapa större värden för de boende, exempelvis samordnad logistik mellan familjer och gemensam matlagning.

Källa: Föreningen för byggemenskaper

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer