Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma ha gått till. Foto: Polisen

Inifrån mordrättegången om gängtoppens mamma: Hon var en ängel

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen i rätten var känslosam när närstående till gängtoppen Ismail Abdo berättade om mordet på hans mamma.

– Hon gav alltid det hon hade till andra, säger den mördade kvinnans man.

Under kvällen fick mamman svårt med andningen och bad sin man om en massage. Efteråt tackade hon och sa att hon kände sig bättre.

Så lät det när offrets man berättade i rätten om timmarna innan mordet. Ingen av dem visste att det skulle bli den sista kontakten de hade, efter över 30 år som gifta.

”Mardröm”

I Attunda tingsrätts säkerhetssalar var det nästintill tomt på folk under fredagen. Flera poliser var på plats och extra kameraövervakning hade satts upp när ett av fjolårets mest uppmärksammade mord avhandlades i rätten.

På åhörarplats satt flera närstående till den mördade kvinnan. För SVT beskriver de händelserna som en mardröm:

– Att vara på plats och se de åtalade är obehagligt men för oss är det viktigt att vara här och höra allt de har att säga.

Känslosamt i rätten

När det blev dags för en av målsägarna att tala ändrades stämningen. Spänningen i luften skärptes och sorgen bland de anhöriga blev tydligare.

När offrets man beskriver hur han hittar sin fru på köksgolvet sitter de misstänkta mördarna bara ett par meter bort i salen.

Vid tillfället hörs gråt från olika håll och en av målsägarna får svårt att hålla tillbaka tårarna och lämnar lokalen.

Ibland är det svårt att uppfatta vad mannen säger då orden drunknar i gråt. Vid ett par tillfällen frågar rättens ordförande om han vill bryta för paus, men han vill fortsätta berätta om sin fru.

– Hon var en ängel, alla tyckte om henne. Hon var artig, snäll, generös och gav alltid det hon hade till andra.

”Kunde inte sörja”

Åklagaren har tidigare slagit fast att inget i utredningen tyder på att mamman var involverad i brottslighet, istället handlar det om ännu ett våldsdåd riktat mot anhöriga.

– Hon var min faster och vi stod jättenära varandra. Det känns fortfarande overkligt att det här har hänt.

Kvinnan, som blev 58 år gammal, har begravts i Turkiet.

– Det var jättemånga där som ville sörja med oss, men vi kunde inte sörja ordentligt, för vi visste inte vad som skulle hända näst.

Förhandlingarna i rätten fortsätter på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.