Kustbevakningens insats efter oljeutsläppet avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Omfattningen av oljeläckaget i Skutskär har växt. Nu uppskattar man att upp till tio gånger så mycket olja har läckt ut, än vad som tidigare uppgetts. Samtidigt har Kustbevakningen inte hittat några större samlingar av olja utanför avspärrningarna i hamnen.

Det stora oljeutsläppet från Stora Ensos anläggning i Skutskär tidigare i veckan var betydligt större än de 1 000 liter som först uppgavs. Nu uppskattar man istället att mellan 7 000 och 10 000 liter tallbecksolja har läckt ut. Men inga större fynd av olja har gjorts utanför avspärrningarna i hamnen, så har nu Kustbevakningens miljöräddningsinsats avslutats.

− Jag gör bedömningen att merparten av oljeutsläppet sannolikt har stannat i hamnen, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Tyrén i ett pressmeddelande.

Från Stora Ensos sida uppger man att det endast hittats 2-3 klumpar olja till havs.

– Lättnaden är stor att kustbevakningen kunnat konstatera att den absolut största mängden tallbeckolja finns koncentrerad i vår hamnbassäng och är under kontroll, säger Henrik Holm, Platschef Stora Enso Skutskärs Bruk.

Hamnområdet fortsatt avspärrat

Enligt Kustbevakningen så är det nu upp till pappersbruket att säkra att oljan tas upp ur vattnet och att ytterligare olja inte läcker ut. Läckan från anläggningen har blivit stoppad, men hamnområdet är fortsatt avspärrat för att säkerställa att olja inte läcker ut i havet. Dessutom sanerar man på stränder såväl öster och väster om bruket.

Gävle kommun och Älvkarleby kommun fortsätter också att bevaka stränder och kust för eventuell sanering.

Allmänheten ombeds rapportera fynd

Oljan som läckt ut är tallbecksolja som inte är en fossil olja.

Allmänheten uppmanas att inte röra oljan och istället rapportera sina fynd till Gävle kommun via en e-tjänst för sanering.

– Tallbecksoljan är extremt klibbig och kan orsaka klåda och irritation, säger Jonas Henriksson, marinbiolog och oljeskadexpert IVL svenska miljöinstitutet till SVT.

Enligt Henriksson kan saneringen efter utsläppet bli väldigt besvärlig.

– Den här oljan är kladdig och fastnar på allt. Man får skrapa av den från stenar och bryggor och båtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.