Insatsen mot bilbränderna utvärderad

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen avbröts den särskilda insatsen mot oroligheterna i södra Uppsala. Senare möttes polisen, kommunen, bussbolag och andra parter för att prata lärdomar.

Förra veckans bränder och stenkastning på flera håll i Uppsala krävde en samlad insats från både polis och civilsamhälle. Efter fyra oroliga nätter valde polisen att se på situationen som en särskild händelse, något de gjorde fram till i måndags morgon. Nu, när det blivit lugnt igen i Gottsunda och Valsätra, har inblandade parter mötts för att sammanfatta händelserna.

– Det viktigaste var att vi fick till samverkan. Då fick vi tydliga resultat, säger Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta, om insatsen.

Liv och egendom i första hand

Poljarevius berättar de från polisens sida hade en specifik prioriteringsordning. I första hand skulle liv och egendom skyddas. I andra hand skulle den sociala oron ebba ut. I tredje hand skulle individer lagföras.

– Ingen miste livet, ingen blev skadad. 14-16 bilar blev förstörda och det är ju rejält stora skador för de stackars medborgarna såklart. Men det blev inga stora skador på bostäder, säger Jale Poljarevius.

Han är också ganska nöjd med polisen lyckades lagföra totalt tolv personer. Dock greps ingen misstänkt för att ha anlagt några bränder.

– Det är väldigt svårt. När vi kommer till platsen är det oftast inga personer kvar i närheten. Då har vi sökt med hundpatruller, men inte gripit någon.

”Satsa mer på sociala insatsgrupper”

Den sociala oron höll i sig i nio dagar och där kom de utvärderande fram till att samhället kan bli bättre.

– Det viktigaste vi kom fram till är det stora behovet av att vara så pass kommunikativa som det går. Vi behöver kommunicera genom volontärer och samhället behöver satsa mer på sociala insatsgrupper.

Poljarevius menar att det viktigt att flera samhällsinstanser visar att de bryr sig om invånarna i de drabbade områdena. Att kommunen snabbt forslar bort utbrända bilvrak, att bostadsbolagen får undan sopor när miljöstationerna brunnit.

– Det gäller att invånare inte får känslan av att området ghettofieras. Och vi från polisens sida måste hjälpa till. Vi blir bättre och bättre, men kan fortfarande tajta till det.

”Kom igång lite sent”

I och med att polisen började betrakta bränderna som en särskild händelse säkrades resurser för att motverka den sociala oron och med facit i hand medger lokalpolisområdeschefen att det kunde gått snabbare.

– Vi kom igång lite sent med den särskilda händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet