Uppsalaforskaren Jeremy Adler var en av många resenärer som påverkades av tågstoppet under tisdagsmorgonen. Foto: Niklas Gedda / SVT

Tågtrafiken åter igång – följdförseningar att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken är åter igång mellan Stockholm och Uppsala, med följdförseningar att vänta under morgonen. Ett elfel under tisdagsmorgonen påverkade resenärer på Arlanda Express, fjärr- och regionaltåg Stockholm C – Uppsala/Falun/Gävle samt SL:s pendeltåg.

Orsaken till trafikstoppet var ett misstänkt elfel i Häggvik norr om Stockholm. Problemet påverkade Arlanda Express och norrgående fjärrtåg. Men också pendeltågslinje 40 och 41 mellan Ulriksdal och Rotebro.

Enligt Trafikverkets presskommunikatör Per Aronsson stoppades tågtrafiken av säkerhetsskäl.

– Trafikledningen fick in samtal om att vissa tåg haft blixtrande ljusbågar och det betyder att det kan vara något med elen. Av säkerhetsskäl så skickade vi ut folk för att kolla läget, säger han.

” Hitta alternativa resvägar”

SL satte in ersättningsbussar på sträckan mellan Rotebro och Ulriksdal.

– Vi har 13 ersättningsbussar som kör i skytteltrafik på den sträckan där vi inte kan köra tåg, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL.

SL uppmanade resenärer att hitta alternativa resvägar.

– De 13 bussar som vi har lyckats få tag i räcker på långa vägar inte, så vi uppmanar våra resenärer att försöka hitta alternativa resvägar, säger han.

”Informationen på skyltarna är aldrig rätt”

En av tågresenärerna som satt fast under tisdagsmorgonen var Jeremy Adler, forskare vid Uppsala universitet.

– Jag har pendlat den här sträckan i flera år och det känns som att det bara blir värre. Framförallt är informationen på skyltarna aldrig rätt. Det står att tåget ska gå trots att det som nu är över en timme sent. Det hindrar ju oss från att ta andra resvägar, säger han och tillägger:

– Vi är många forskare som pendlar både till och från Uppsala och det brukar märkas på våra tidiga möten. Då är det inte ofta vi är alla på plats.

Resenärer som sitter fast efter tågstoppet på tisdagsmorgonen. Foto: Niklas Gedda / SVT

Reparation igång

Enligt Trafikverkets presskommunikatör Ulrika Karlsson hade man påbörjat åtgärdsarbetet vid 8-tiden.

– Reparatören är på plats nu. Pendeltågen innan Häggvik har vänt tillbaka till Stockholm centralstation.

Stationer som påverkas av tågstoppet är bland annat Märsta och Knivsta, men också stationer norrut förbi Uppsala, så som Sala, Tierp och Skutskär.

Leder om trafiken

SJ uppgav att man ledde om trafiken till följd av det omfattande elfelet.

– Sträckorna Stockholm-Falun och Stockholm-Mora leds om via Västerås istället, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ.

Tågförseningar söder om Stockholm

Även ett omfattande signalfel uppstod strax efter halv åtta på onsdagsmorgonen mellan Gnesta och Flen som orsakade förseningar för tågtrafiken på sträckorna: Stockholm C–Norrköping–Malmö/Köpenhamn, Stockholm C– Hallsberg-Göteborg/Karlstad/Oslo.

Vid elva-tiden på förmiddagen var problemet åtgärdat, men med följdförseningar som konsekvens.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Stockholm Central, Arlanda C, Helenelund, Häggvik, Karlberg, Knivsta, Norrviken, Rotebro, Solna, Sollentuna, Ulriksdal, Upplands Väsby, Uppsala C, Märsta, Rosersberg, Sala, Heby, Morgongåva, Avesta Krylbo, Furuvik, Marma, Mehedeby, Storvreta, Skutskär, Skyttorp, Tobo, Tierp, Vattholma, Älvkarleby, Örbyhus, Gävle C, Stockholm City och Stockholm Odenplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.