Skyttesoldater vid ledningsregementet i Enköping under en inspektion. Personerna på bilden ska inte kopplas till innehållet i artrikeln. Foto: TT

Intern rapport: Värnpliktiga i Enköping kallades för apor

Uppdaterad
Publicerad

Värnpliktiga vid ledningsregementet i Enköping ska ha blivit kallade för ”missbildade” och ”apor”. Det framgår av en intern rapport som Ekot rapporterat om.

Det var strax innan jul som 500 rekryter vid Enköpingsregementet skickades hem. Ledningen förklarade då att det fanns problem som verksamheten behövde ta tag i.

Det interna dokumentet visar att befäls språkbruk och inställning till de värnpliktiga är ett område där det har brustit. I den interna rapporten står att ord som ”korkade”, ”missbildade”, ”utvecklingsstörda” och ”apor” använts när rekryter tilltalats.

Per Nilsson, ställföreträdande garnisonchef, ser allvarligt på innehållet i rapporten som bidrog till att värnpliktiga skickades hem:

– Om det stämmer är det fruktansvärt vad vissa befäl utsatt dem för, säger han till Ekot.

Vet du mer? Kontakta oss gärna på uppsala@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.